Oppustethed er en almindelig fordøjelseslidelse, der normalt opstår efter man har spist. Det kan være ubehageligt, pinligt og til tider smertefuldt. Hvis du føler dig oppustet og har luft i maven, er den gode nyhed, at der er masser af kost- og livsstilsforanstaltninger, du kan tage for at forhindre disse ubehagelige symptomer.
Hvad forårsager oppustethed?
Oppustethed opstår, når der er en ophobning af gas i tarmene, der forårsager en udspiling af maven, hvilket resulterer i, at din mave føles fuld og hævet.
- En af de primære årsager kan være, at man spiser sin mad for hurtigt, så man kommer til at sluge for meget luft. Luften bliver fanget i tarmen og har ingen steder at gå hen; det er her, oppustetheden opstår.
- Dårlig fordøjelse og tarmfunktion er andre drivende faktorer for overskydende gas og oppustethed. Når dine mavetarmsmuskler ikke fungerer effektivt, eller der er betændelse i tarmen, kan din fordøjelse blive forringet.
- En overvækst af skadelige bakterier. De fleste af bakterierne i din tarm er gavnlige, men når der er en overvækst af skadelige bakterier, kan det forårsage gæring og frigivelse af overskydende gasser, som typisk medfører oppustethed.
- Forstoppelse (hård afføring og ikke afføring hver dag) kan blokere dine tarme og føre til mavesmerter og oppustethed. Når afføringen sidder for længe i tyktarmen, overgærer den og skaber mere gas.
- Dårlig kost (med et højt indhold af sukker, raffinerede kulhydrater, forarbejdede fødevarer og transfedtsyrer) kan ødelægge de “gode” bakterier i tarmen og skabe et miljø, hvor uønskede bakterier kan vokse og sprede sig. Dette kan være utroligt skadeligt for din krop og forårsage oppustethed, forstoppelse, gas og en lang række andre sundhedsproblemer.
- Fødevareintolerancer kan også udløse oppustethed, da immunsystemet reagerer unormalt på fødevarepartiklerne, hvilket skaber betændelse, gas og dårlig tarmtømning.
Der findes blodprøver og afføringsprøver, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad årsagen til oppustethed er. Du kan læse mere om de forskellige analyser her.
Kilde: www.sundhed.dk