fbpx
Scroll Top

Hvorfor dit immunsystem reagerer eller ikke reagerer på fødevarer og andre stoffer?

Forstelse af immuntolerance

Det moderne samfund får os til at miste immuntolerancen, men der er heldigvis måder at genoprette den på og støtte den løbende.

Først skal du forstå immunsystemets grundprincipper for at kunne støtte din immuntolerance. Dette vil give dig mulighed for at blive din egen detektiv i løsningen af dine sundhedspuslespil.

Mange faktorer fremmer tab af immuntolerance, herunder den moderne industrielle kost, giftige kemikalier, genetisk hybridisering og manipulering af fødevarer, kronisk stress og stillesiddende livsstil.

Der er tre hovedtyper af immuntolerance. Det er almindeligt for folk at miste disse i denne progression på grund af immun dysfunktion:

  • Oral tolerance (man kan tåle fødevareproteiner)
  • Kemisk tolerance (man kan tåle dufte og kemikalier)
  • Selvtolerance (man har ikke autoimmunsygdom)

Tab af oral tolerance fører til tab af kemisk tolerance, og tab af kemisk tolerance fører til tab af selvtolerance (autoimmunitet).

SÅDAN VED DU, OM DU HAR MISTET IMMUNTOLERANCEN

Et af de mest almindelige tegn på tab af immuntolerance er at se en overdreven produktion af antistoffer, såsom flere autoimmune reaktioner eller at du er følsom over for flere fødevarer i en laboratorietest for fødevareoverfølsomhed. Det er også de mennesker, der reagerer på flere fødevarer og ofte også på kemikalier.

Forbedring af immuntolerancen kan forbedre kemisk overfølsomhed og bedre hjælpe dig med at håndtere autoimmunitet (tab af selvtolerance), samt hjælpe dig med at udvide antallet af fødevarer, du kan spise uden at reagere.

En fødevare kan være immunreaktiv på grund af enten krydsreaktivitet eller fordi den aktiverer immunforsvaret direkte.

HVORFOR UDVIKLER VI REAKTIONER PÅ FØDEVARER?

Der er to primære årsager til, at vi udvikler reaktioner på fødevarer:

  1. Vores immunsystem ændrer sig over en periode, hvilket øger modtageligheden for fødevareoverfølsomhed.
  2. Fødevareforarbejdning og -fremstilling har gjort nogle fødevarer mere immunreaktive.

Nye antigenproteiner fra ovenstående faktorer, ikke optimal fordøjelse, kronisk inflammation, dårlig leverfunktion, dårlig mikrobiomdiversitet og utætte tarme kan alle bidrage til tab af oral tolerance.

Dette aktiverer tarmens immunceller til at blive hyper reaktive over for fødevarer, der kommer ind i tarmen. Som følge heraf udvikler en person et stigende antal fødevareoverfølsomheder.

HVORDAN HVAD DU, OM DU HAR FØDEVAREOVERFØLSOMHED?

Du kan læse om forskellige fødevareoverfølsomhed her.