Lær, hvilke symptomer du skal holde øje med, og hvilke fødevarer du skal undgå.
Flere og flere mennesker lider af fødevareintolerance. Det skyldes i høj grad moderne landbrug og produktion, overforbrug af forarbejdede fødevarer og øget eksponering for giftige kemikalier og ingredienser i fødevarer.
Problemet er, at mennesker der lider af fødevareintolerance ikke er klar over, at den mad de spiser til hverdag, kan være årsag til deres dårlige helbred.
Opdag de 7 mest almindelige fødevareintolerancer, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, og hvordan du tester for fødevareintolerancer. Lær, hvilke fødevarer du skal undgå, og hvordan du håndterer fødevareintolerancer ved at støtte kroppen naturligt.
Hvad er en fødevareintolerance?
- Oppustethed og luft i maven
- Mavesmerter eller kramper
- Kvalme
- Diarré, hård mave
- Halsbrand
- Irritabilitet eller nervøsitet
- Hovedpine eller migræne
- Koncentrationsbesvær
Hvad forårsager fødevareintolerancer?
Fødevareintolerance skyldes ofte flere faktorer, herunder:
- Mangel på fordøjelsesenzymer, som er nødvendige for at nedbryde visse fødevarer, f.eks. laktose i mejeriprodukter.
- Spise junkfood og forarbejdede fødevarer, som indeholder tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, kunstige farvestoffer og aromaer.
- Kemikalier og toksiner i fødevarer og miljøet (luft, vand, jord).
- Kaffe og alkohol, som begge forårsager betændelse og forværrer mave-tarmsystemet.
- Fødevarer og drikkevarer med højt histaminindhold, f.eks. syltede fødevarer (skinke, kødpålæg), alkohol og tørrede frugter.
- Tidlig introduktion af fødevarer til spædbørn, når deres fordøjelsessystem endnu ikke er færdigudviklet.
- Kronisk stress er en kendt risikofaktor for mave-tarmproblemer såsom mavesmerter, fordøjelsesbesvær og halsbrand.
Hvordan tester man for fødevareintolerance?
For at finde ud af, om der er tale om en fødevareintolerance, plejer behandlere at bruge en fødevaredagbog og en eliminations- og reintroduktionsprotokol. Det indebærer, at man noterer al den mad, man har spist, og registrerer de symptomer, der opstår. Alle fødevarer, der menes at forårsage en reaktion, bør derefter elimineres i en periode (normalt 6 uger til 3 måneder).
Det kan være vanskeligt med eliminationsdiæt, men heldigvis der findes flere metoder at vælge imellem. Den nemmeste og hurtigste måde er, at få foretaget en blodprøve og få undersøgt IgG antistoffer for de enkelte fødevarer.
Hvis du tror, du har en fødevareintolerance, skriv eller ring til os, så kan vi hjælpe dig med at finde den bedste test til dig.