fbpx
Scroll Top

Fødevareallergi

Fødevareallergi

Hvad er fødevareallergi?

Fødevareallergi er immunforsvarets reaktion på et protein organismen er overfølsom overfor. Når man har allergi over fødevare, kan selv meget små doser af disse proteiner udløse store reaktioner. Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner (allergener) i fødevarerne kroppens immunsystem og kroppen reagerer ved at danne IgE antistoffer.

Årsager til fødevareallergi

Vores viden om årsagerne til fødevareallergi er begrænset. Forskere har mistanke om at visse gener samt visse forholder i maven og tarmene kan spille en rolle i udviklingen af ​​fødevareallergi.

Dårlige fordøjelse kan også være årsag til fødevareallergi

Maden vi spiser skal fordøjes i små molekyler før vores krop kan bruge det. Generelt kogte fødevarer er mere fordøjeligt end rå fødevarer. Maden vi spiser bliver først opdelt i mindre partikler, når vi tygger den. Enzymer i tarmen sammen med syre i maven er afgørende for den endelige fordeling af fødevarer i dens bestanddele.

Hvis maden ikke nedbrydes ordentligt i tarmen kan det være risiko for at fødevareallergener tarmen bliver allergifremkaldende . Derfor kan f.eks. personer med nedsat mavesyre (på grund af anti -syre- behandling) være disponeret for at blive allergisk overfor fødevare eller det kan forværre symptomerne på en allerede eksisterende fødevareallergi. Spædbørn kan være mere modtagelige for at udvikle fødevareallergi fordi de har en umoden tarmen.

De hyppigste fødevareallergi er:

 Hvad er symptomerne for fødevareallergi?

Symptomerne på fødevareallergi varierer fra mildt ubehag til alvorlige livstruende reaktioner (anafylaksi)  som kræver øjeblikkelig medicinsk behandling.

Symptomerne opstår hver gang når man spiser de fødevare(r) man er allergisk overfor. Men hvis man har en krydsreallergi f.eks. pollenallergi symptomer forekommer mest i pollensæsonen.

Allergiske reaktioner over for fødevarer kan opstå inden for få minutter efter at man have spist fødevaren , men nogle gange symptomer kan også opstå  efter få timer. Symptomerne forsvinder normalt inden for få timer men sjælandt kan det vare i flere dage.

Symptomerne kan opstå i forskellige dele af kroppen :

Munden – Den hyppigste symptomer på fødevareallergi er kløe og / eller hævelse i munden. Kløe eller hævelse i munden er et velkendt symptom kan også være en symptom for krydsallergi som f.eks fødevareallergi induceret af krydsreaktion med pollen.

Øjne og næse – Øjne og næse kan vise høfeber lignende symptomer.  Øjnene kan svulme op, de kløer og bliver rød. Næsen kan også  klø og løbe og man nyser meget.

Lunger – Astmatiske symptomer som f.eks. hvæsen, åndenød og hoste kan være symptomer for fødevareallergi.

Mave og tarm – Typiske symptomerne i maven er  mavesmerte, oppustethed, kvalme, opkastning og diarré.

Huden – Man kan få nældefeber  eller udslæt) med kløende, velafgrænsede hvide eller blegrøde hævelser i hudens. Kroniske hudreaktioner i form af atopisk dermatitis (akcem) er forbundet med fødevareallergi især hos børn.

Anafylaksi

Anafylaksi er en akut, livstruende allergisk reaktion som involverer hele kroppen. Huden klør og man bliver syg og kan besvime. De kan opleve nældefeber, høfeber, og et astmaanfald lignede symptom. Ubehandlede anafylaksi hurtigt kan resultere dødsfald.

I Europa og USA, peanut og nødder er de fødevarer hyppigst rapporterede at forårsage livstruende reaktioner.

Hvordan stilles diagnoser for fødevareallergi?

Priktest

Man kan foretage en priktest hos sin læge.

Blodprøve

Med en simpel blodprøve kan man blive testet for IgE antistostoffer for forskellige allergener.

To metoder at behandle fødevareallergi

Diæt

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan helbrede overfølsomhed over for mad. Det eneste behandling er at lade være med at spise den fødevare, som du ikke kan tåle.

Medicin

Man kan behandle akutte allergi symptomer med medicin. Hvilken slags medicin du skal have afhænger af, hvilket organ symptomerne kommer fra – f.eks. astma, høfeber, nældefeber, osv. Ved milde reaktion kan antihistaminer mange tilfælde hjælpe.

Forebyggende

Flere akupunkturklinik tilbyder en forbyggende akupunkturbehandlinger før pollensæsonen. Desuden anbefales urtemedicin og vitaminer samt mineral tilskud til at styrke immunforsvaret.

Hvordan kan du komme videre?

Du eller din familie kan blive testet for fødevareallergi med Fødevareallergi Screen (IgE) test.

Du kan læse meget mere om fødevareallergi på Astma-Allergi Danmark hjemmeside.

Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.

Har du spørgsmål? Skriv til os.

Andrea Hanko Petersen ejer af hanko Medico
Andrea Hanko Petersen
Ejer af Hanko Medico