Hvad er histaminintolerance?
Histamin er et naturligt stof, der spiller en vigtig rolle i menneskers organisme ved allergiske reaktioner. Histamin medvirker til, at forsvare kroppen mod fremmedlegemer (immunsystemet).
Histaminose eller histaminintolerance er et udtryk, der bruges til at henvise til intolerance over for fødevarer, der indeholder meget histamin, eller kroppens manglende evne til at nedbryde det indtagne histamin i tilstrækkelig grad. På grund af dårligt fungerende eller manglende diaminoxidase (DAO, enzym) kan patienten ikke nedbryde det histamin, der indtages med maden.
Større mængder histamin fører til akutte symptomer, såsom:
- åndenød
- faldende blodtryk
- rødmen af huden
- nældefeber, kvalme
- opkastning, hovedpine
- diarre.
Histaminintolerance forveksles ofte med fødevareallergi fordi, det forårsager allergi-lignende symptomer. Men det kan ikke påvises ved en klassisk IgE-antistof test.
Mangel på DAO enzym kan være medfødt eller erhvervet. Patienten lider af usædvanlig lav diaminoxidase-aktivitet, forårsaget af hæmning af enzymet. Denne hæmning er ofte forårsaget af indtag af medicin: smertestillende midler, astmamedicin, slimløsnende midler, blodtryksdæmpende medicin, antibiotika.
Fødevarer der indeholder histamin
Histamin kan forekomme i forhøjede mængder i fx rødvin, ost, spegepølse og surmælksprodukter samt i visse fisk og fiskevarer, fx tun, makrel, hornfisk, oliefisk m.fl.
Der er stor forskel på disse produkter, hovedsageligt på grund af modningsprocessen og fødevarernes grad af friskhed. Grundreglen er, at jo længere en fødevare lagres eller modnes, jo større er histaminindholdet.
Fersk kød indeholder intet eller meget lidt histamin. Men når kød forarbejdes yderligere, resulterer modningsprocessen i ophobning af biogene aminer. Det samme gælder for fisk.
Frisk fisk indeholder intet eller meget lidt histamin. Men fisk fordærves meget let og dette fører til hurtig ophobning af histamin, på grund af bakterier. Yderligere forarbejdning, hvilket omfatter saltning, rygning, marinering og konservering, kan også forøge histaminindholdet.
Farlige mængder histamin kan ophobe sig i særlige typer fisk, der er rige på histidin, såsom:
- Tun
- Makrel
- Sardin
Udover histaminrige fødevarer, findes der stoffer, der i sig selv ikke indeholder store mængder histamin, men stimulerer frigivelsen af histaminfrigivende stoffer. Dette gælder blandt andet:
- Chokolade/kakao
- Tomater
- Jordbær
- Citrusfrugter
- Ananas
- Papaja
- Mango
Nogle tilsætningsstoffer kan provokere kroppens hvide blodlegemer til at frigive histamin:
- Glutamat (E620-623)
- Benzoat (E210-213)
- Sulfitter (E220-228)
- Nitritter (E249-252)
- Nogle farvestoffer
Histaminintolerance symptomer
- Mavesmerter, kramper
- Diarre, vekslende med normale faser (”irritabel tyktarm)
- Kronisk forstoppelse
- Luft i maven
- Hovedpine, ofte migræne-lignende som regel ikke modtagelig for behandling med medicin
- Løbende næse, øjne, der løber i vand som regel eller måltider, uden kendte allergier
- Hududslæt, eksem, nældefeber
- Svimmelhedsanfald
Man kan opleve de ovennævnte uforklarlige symptomer i årevis.
Ud over histaminintolerance lider adskillige patienter af andre typer fødevareintolerance. Disse omfatter overfølsomhed over for fødevarer (IgG, IgG4, gluten) og andre enzymmangels symptomer, især knyttet til sukkertyper som laktose eller frugtsukker.
Derfor er en målrettet diagnose vigtigt for at kunne tilbyde omfattende rådgivning og behandling.
Diagnoser
En kombination af forskellige metoder er nødvendig for at kunne foretage en pålidelig diagnose:
- Differentiel diagnose: udelukkelse af sygdomme, der forårsager lignede symptomer
- Blodprøve: måling af DAO-enzymers aktivitet
- Kontrolleret diæt: alle fødevarer rige på histamin og alle histaminafgivende fødevarer og medicintyper undgås i en længere periode
Blodprøven
Histaminintolerance testen måler aktiviteten af DAO indeholdt i blodet, da DAO cirkulerer gennem kroppen i blodet. Blodet er blandet med et stof svarende til histamin og nedbrydning af dette stof måles. Jo større mængden af DAO i blodet, jo større er den del af stof, der er nedbrudt.
Histaminintolerance behandling
Enzym og kosttilskud
Man kan også supplere det manglende DAO enzym med DAOSIN, et naturligt kosttilskud som indeholder DAO enzym. DAO (diaminoxidase) enzym er den vigtigste regulator af histamin og har betydning for nedbrydning af histamin i tarmen.
Ved at tage en kapsel DAOSIN i forbindelse med indtagelsen af histaminrig mad eller drikke forstærker man kroppens egen nedbrydning af histamin i mave-tarmen.
DAOSIN optages ikke af kroppen, men virker kun lokalt. Behovet for DAOSIN afhænger af mængden af histaminrige fødevarer man spiser. Effekten mærker man allerede efter indtagelse af den første kapsel. Anbefalet dosering: 1 kapsel ved behov, højst 2 kapsler dagligt.
Klik på linken for at læse om: Kostanbefaling til en diæt med lavt histaminindhold.
Hvordan kan du komme videre?
Du eller din familie kan blive testet for histaminintolerance med Histaminintolerance test.
Du kan læse om Kostanbefaling til en diæt med lavt histaminindhold.
Du kan læse yderligere om histaminintolerancen på www.histaminintolerance.dk.
Hvis du har brug for konsultation, kan du kontakte en af vores samarbejdspartnere.
Har du spørgsmål? Skriv til os.